Search for content, post, videos

12 važnih znakova upozorenja da ne pijemo dovoljno vode

da li pijete dovoljno vode?

Ne postoji napitak na ovom svetu koji će vam bolje i efektnije ugasiti žeđ od vode. Iako svi znaju za preporuku stručnjaka da se dnevno unese od 6 do 8 čaša vode, malo ko se i pridržava ovoga. Pri tom je važno znati da je ta doza propisana isključivo  za one koji ne piju kafu i sokove. A ako znamo da i kafa i sokovi dodatno dehidriraju organizam, onda je dnevna količina vode koju treba popiti i veća. Nedovoljno unošenje vode u organizam može da prouzrokuje razne tegobe.

da li pijete dovoljno vode?

da li pijete dovoljno vode?

Ljudsko telo bez vode može da preživi svega 4 dana.

Ukoliko kod sebe primećujete neke od navedenih znakova, krajnje je vreme da popijete čašu vode.

Usta su vam suva

Ovo je toliko očigledan znak, ali za telo je on alarm za uzbunu. Naime, onog momenta kada ste osetili žeđ vi ste već dehidrirali. Zato je vodu važno piti po malo i tokom celog dana. Takođe, voda podmazuje membranu za proizvodnju pljuvačke u ustima, što omogućava normalan rad digestivnog trakta.

Koža vam je suva

Koža je najveći organ i najizloženija je spoljnim uticajima. Iako se svima čini da su suva usta prvi znak nedostatka vode u organizmu, koža je ta na kojoj se to da primetiti. Koža se ne hidrira spolja već iznutra. Usna duplja se hidrira pomoću pljuvačke, a koža nema taj izvor. Nedostatak vode znači nedostatak znoja. To, opet, onemogućava telo da se rashladi što može predstavljati ozbiljan problem.

Uvek ste previše žedni

I uvek vodu popijete naiskap. Greška. Ukoliko vam se desio osećaj da ne možete da utolite žeđ jutro posle pijanke, znajte da alkohol opasno dehidrira telo. E sad zamislite šta se dešava telu koje nije pilo alkohol prethodne noći, a vi ipak ne možete da utolite žeđ. Opasna dehidratacije. To može da nestane jedino ukoliko tokom čitavog dana pijete vodu u malim gutljajima.

Oči su vam suve

Ukoliko vas oči često peku i suše se, bez nekog konkretnog razloga (sočiva), pomislite da popijete čašu vode. Bez ove dragocene tečnosti vaši suzni kanali ne proizvode dovoljno suza, koje podmazuju oko. A to je prečica za prašinu koja se onda munjevitom brzinom skuplja u vašem oku. Vi ga, prirodno, trljate jer vas irititra. Kraj priče svi mogu da naslute. I nije nimalo slavan.

Bole vas zglobovi

Hrskavice i kičmeni diskovi se sastoje od 80% vode. Da bi oni radili svoj posao, moramo im dati gorivo. A to je voda. Pri  tom treba da znamo da hrskavice obavljaju rudarski posao u našem telu. Naime, osim što onemogućavaju da se kosti međusobno  dodiruju, hrskavice su zadužene za apsorbovanje sile koja nastaje kada trčimo ili skačemo. Bez funkcionalnih hrskavica, kretanje bi bilo veoma bolno. Gotovo nemoguće.

Mišićna masa vam se smanjuje

Iako se krećete dovoljno u toku dana, primetili ste da nikako ne možete definisati svoje telo. Treninzi bi sigurno pomogli, ali vam je potpuno nejasno da na kraju dana padnete s nogu, a mišića nema. Fali vam voda. I mišići su većinskim delom sastavljeni od vode. Manje vodeu telu znači manja mišićna masa.

Duže ste bolesni

I treba vam više vremena da se oporavite. Kada pijete vodu, vi pomažete svom telu da se brže i lakše oslobodi toksina. Organi za čišćenje (bubrezi, jetra,  pankreas) filtriraju prljavštine. Ali, to ne mogu da urade na suvo. Zato im je potrebna voda. Ukoliko organizam nije dovoljno hidriran tokom prehlade, on tečnost povlači iz skladištenih prostora, poput krvi. A to  već može izazvati ozbiljne probleme.

Osećate konstantan umor

A san vam ne pomaže. Kada je telo dehidrirano, ono pozajmljuje vodu iz krvi. Ovo utiče na sposobnost krvi da prenese kiseonik kroz celo telo. Nedostatak kiseonika u telu dovodi do pospanosti i umora. Logično, zar ne?

Osećate napade gladi

Iako znate da ste jeli nedavno. Kada je telo žedno, na početku možete  misliti da ste, u stvari, gladni. To je onaj osećaj “Ako sad ne pojedem nešto, umreću!”. I dešava se i tokom dana i noću. Međutim, hrana u ovom slučaju samo otežava i stvara više posla telu. Voda testira želudac da li je zaista prazan ili ne. Uglavnom, posle čaše vode i napad gladi prestane.

Imate probavnih problema

Ovo je uglavnom povezano sa suvim ustima. Nedostatak pljuvačke omogućava želudačnoj kiselini da nanese ozbiljne opekotine u ždrelu. Ovo je poznato kao gorušica. I, mada vam se čini da voda samo pogoršava gorušicu, grešite. Na duže staze, ona je jedina koja može da je reguliše.

Imate osećaj da vas  boli celo telo

A da niste naporno radili ili trenirali, niti ćete se razboleti. Količina vode u našem organizmu se prirodno smanjuje kako starimo. Ovo očigledno znači da što smo stariji, treba da unosimo više vode u organizam. Iako se prerano starenje kao posledica dehidratacije najpre primeti spolja, šteta koju pretrpe unutrašnji organi je mnogo veća.

I dalje čitate ovaj članak

Ukoliko ste kliknuli na ovaj članak, verovatno ste pomislili da možda ne pijete dovoljno vode. I poželeli da proverite da li imate neke od ovih znakova. Pomozite svom telu. Uvek nosite sa sobom flašicu vode, ako idete negde. A ako ste ožedneli čitajući ovu priči, onda je vreme da popijete čašu vode.