Search for content, post, videos

10 skrivenih simbola koji se kriju iza logotipa poznatih kompanija

simbola

Logotipi svetski poznatih brendova su pazljivo osmišljeni kako bi probudili čovekovu podsvesnu percepciju. U većini slučajeva, nismo svesni skrivenih simbola koji se u njima kriju, kao ni koje je njihovo značenje. Naša redakcija je odlučila da istrazi šta zapravo znače te skrivene poruke.

McDonald’s

simbola

brza hrana ili zenske grudi

Projektant prvog McDonald’s restorana je došao na ideju da ukrasi ulaz sa dva zlatna luka. Njegovi lukovi su ubrzo postali prepoznatljiv simbol najpoznatijeg lanca restorana brze hrane. U jednom momentu je kompanija pozelela da promeni logo, ali ih je psiholog Luis Českin ubedio da ostane. Prema njegovoj  tvrdnji, ukoliko logo okrenete za 180 stepeni, on podseća ljude na zenske grudi, što ih vezuje za detinjstvo i bezbriznost.

Chanel

simbola

skrivenih simbola ima i kod Chanela

Prema popularnoj, ali ne i potvrđenoj legendi, logo za modnu kuću je nacrtala sama Koko Šanel, boraveći u Nici. Naime, zamak Château Crémat je prepoznatljiv po lukovima i visokim svodovima, kojima je Koko bila opčinjena. Da li je u pitanju slučajnost ili ne, tek ukršteni lukovi takođe podsećaju na inicijale poznate kreatorke.

Google

simbola

google razbija stereotipe

Kreatori Google logotipa su koristili tri osnovne boje: crvenu, plavu i zutu. I mozete primetiti da je raspored boja deo posebnog algoritma. Ipak, zelena boja ruši ovu teoriju, a na taj način slovo L postaje najvidljivije u reči. Na ovaj način nam kompanija poručuje da razbija stereotipe i da ne igra po uobičajenim pravilima.

Gillette

simbola

ostrice brijaca

Na prvi pogled se čini da je ime kompanije sve što čini logo. Ipak, ako pazljivije pogledate, videćete da gornja ivica glova G imitira oštrice brijača.

Mitsubishi

simbola

dijamant kao porodicni grb

U osnovi logotipa se nalazi grb porodice Ivasaki, osnivača kompanije Micubiši. Grb sadrzi tri dijamanta, naslagana jedan na drugi. Dijamanti predstavljaju pouzdanost, integritet i uspeh, a crvena boja podrazumeva poverenje. Osim toga, Japanci veruju da crvena privlači kupce.

Goodwill

simboli

srecno lice za srecan svet

Gudvil je svetska neprofitna organizacija koja prikuplja donacije u hrani, odeći, obući. Početno slovo organizacije predstavlja nasmejano lice, kao poruku celom svetu da uprkos teškoćama, treba zadrzati pozitivan stav.

FedEx

simbola

fedex-ova strelica

Većina ljudi ne uoči odmah strelicu između dva poslednja slova, ali kada to primete, uvek kasnije prvo vide strelicu. To je i bio cilj kompanije koja tvrdi da je strelica simbol brzine i efikasnosti ove kurirske sluzbe.

Nike

simbola

krila kao simbol pobede

Stiudentkinja po imenu Kerolin Davidson je 1975 godine plaćena 35 dolara za dizajn logotipa ove poznate kompanije. Kao što je već poznato, znak predstavlja krila grčke boginje Nike, simbola pobede.

Pepsi

simbola

pepsi za dan mrtvih

Jedne godine, neposredno pre dana mrtvih (verskog praznika srednjeameričkih zemalja) kompanija Pepsi je u prodaju pustila limenke i flašice na kojima je naziv bio okrenut naopako. Iako je većina pomislila da je u pitanju greška u štampi, ovo je bio promoišljen potez kompanije. Naime, ako pazljivo pogledate, videćete da okrenuta slova ispisuju isded, što asocira na reč dead (mrtav).

Le Tour de France

simbola

Le Tour de France

Iako ste verovatno već imali prilike da vidite logotip za najpoznatiju trku u svetu biciklizma, sigurni smo da niste primetili biciklistu na njoj. Ili jeste? Tek ovako naznačen, biciklista postaje očigledan.