Search for content, post, videos

Ruska salata mamin recept za božićne praznike

Evo ga stiže. Ono vreme i praznici koji podrazumevaju već dobro poznatu i “ustoličenu” trpezu. “Ruska salata mamin recept” bez sumnje ima posebno mesto u toj atmosferi. Nemoguće mi je da zamislim prvi januar bez pidžame i ruske salate moje mame. Nakon višedecenijske kontrole i pripreme svega u laboratoriji zvanoj kuhinja, rešio sam da zbog opravdanog odsustva moje majke, uzmem stvar u svoje ruke i sam napravim salatu. To je bio značajan podvig, obzirom da sam u trenutku donošenja tako važne odluke imao cca 45 godina. Dugo sam bio u dilemi da li je u redu da recept podelim javno, ali evo vam pa probajte i sa srećom neka vam je.

Možete da se zasladite uz kolačiće od đumbira

Ruska salata mamin recept:

  • 1 kg pečenice
  • 1 kg junetine
  • 3 pilećih prsa
  • 300 g mortadele
  • 300 g stišnjene šunke
  • 2 kg majoneza
  • ½ kg graška
  • ½ kg šargarepe
  • 3-4 krompira
  • 5-6 jaja
  • 1 kg kiselih krastavaca

Ova količina je dovoljna za ceo vod vojske, pa je vi možete deliti u skladu sa potrebama. Ovo je bilo dovoljno za nas (četvoročlana porodica), dok se ne odgleda taman triologija filmova “Kum”. Ko je malo zreliji seća se da bi to bio treći januar i početak kraja novogodišnje čarolije. Vreme osamdesetih i devedesetih. Izvesnost koja donosi savršeni mir bar u toku praznika.

A da li znate kako je nastala inicijalno ruska salata?

Lusijan Olivije je bio vlasnik “Ermitaž” restorana pariske kuhinje u Moskvi. Poreklo je vodio iz Belgije. On je 1860. godine prvi put poslužio svoje goste specijalitetom koja se danas zove ruska salata u Srbiji a u zemljama u regionu je poznatija pod imenom Olivije salata.

Još jedna zanimljiva stvar. Ruska salata nije oduvek ima isti sastav. Prvobitna verzija ruske salate potpuno se razlikovala od naše današnje. Prema originalnom receptu sastojci ruske salate bili su: teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, kornišoni, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje. Preliv od majoneza bio je posebna kombinacija provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta. Tačan recept ovog preliva ostao je nepoznat.

Uživaćemo za sada u ovoj sirotinjskoj verziji, pa možda jednog dana a možda i ne… Neki kavijar i ostalo…