Search for content, post, videos

Školski ranac – simbol, ali “pretežak” simbol školovanja

ranac
ranac

skolski ranac

Školski ranac je nešto bez čega škola, praktično nema smisla. U njemu su udžbenici i sveske koje su poenta škole. Ranac je simbol školovanja. Današnje školstvo u Srbiji nosi sobom more teških udžbenika, svaki predmet ima najmanje po 3 knjige i jednu svesku, svakog dana minimum 5 časova i tako dalje. To je, složićete se, za dečija leđa vrlo velika kilaža. Jeste da roditelji ponesu detetov ranac kada god to mogu, jeste da danas postoji veliki izbor rančeva prilagođenih upravo ovom problemu, ali i jeste da tema školskih ormarića nije u svim školama sasvim “živa”.

Lekari upozoravaju da školske torbe mogu da izazovu probleme sa vratom, ramenima i leđima kod dece ukoliko su neodgovarajuće, preteške ili se nepravilno nose. Školski ranac ne bi trebalo da bude teži od 5%-10% telesne težine deteta, niti da bude širi ili duži od trupa deteta, i ne treba da visi više od 10 cm ispod struka. Naramenice ranca treba da budu široke, postavljene i podesive, i dete treba da uvek nosi torbu na oba ramena (nikako samo na jednom ramenu). Birajte torbe koje imaju više pregrada da bi knjige i ostale stvari mogle adekvatno da se rasporede, i skrenite pažnju detetu da kabaste stvari i predmete sa oštrim ivicama (olovke, lenjiri, i sl.) ne stavlja u zadnji deo ranca koji direktno naleže na leđa.

Treba svakako odoleti detetovoj želji da kupi neku “modernu”, a pretešku torbu, jer kad se natrpa knjigama, i roditelju bude teška a kamoli detetu. Blizu škola, viđamo sve više decu koja imaju torbe sa onim produžecima za guranje po zemlji, pa ih kotrljaju kao putne torbe, što je svakako dobra opcija i rasterećenje dečijih kičmi.

Po dosadašnjem iskustvu roditelja i raznim istraživanjima, došlo se do zaključka da su bolje “četvrtaste” torbe što idu u širinu. U njima knjige lepše stoje i preglednije su. Prvačići se sa njima lakše snalaze. Važno je i da ima čvrsta leđa (ispunjen zadnji deo memorijskom penom), znakove koji se reflektuju u mraku, a i da je od materijala koji je barem donekle otporan na kišu.

Školski ranac je u svakom slučaju neizbežan, a i velika je radost na neki način, deci. Biranje istog u prodavnici je divan momenat, a mi smo dali odrednice koje mogu da vas vode kroz ogroman izbor školskih torbi. Važno je misliti na leđa svog deteta, koja bi trebalo, kao stub tela – da ih služe još dugo…