Search for content, post, videos

HIT: saveti za dobar brak jedne razvedene žene

brak najbolje poznaju razvedeni

iskusna zena

 

Ukoliko tražite dobar savet za uspešan brak, koga drugog pitati osim onih koji slave platinastu svadbu ili one koji su se razveli. Pošto starija populacija ima, lepo bi bilo da se kaže, drugačiji sistem vrednosti i odnos muškarac-žena, savet smo potražili na drugoj strani. Žena  koja je nakon 20 godina odlučila da se razvede i to učinila, tvrdi da su greške obostrane, i da je veoma kasno shvatila šta je ustvari sve potrebno da veza uspe.

1. Podrška partneru

Muškarci jesu jači pol, ali im je bez sumnje neophodna podrška, zagrljaj, maženje i podstrek “bravo, odlično si to uradio”. Reći povremeno “jako sam srećna” daće im krila da budu još bolji bez izuzetka. Ako greši i pogreši i prizna to ne treba im dodatno kritikom stajati na muku,zagrljaj i “biće sve ok, ne brini” učiniće čuda.

2. Definisanje budžeta, potreba i potrošnje

Novac igra ogromnu ulogu u svim sferama života, u braku naravno visoko kotiran, jer kvalitet života umnogome upravo zavisi od finansija. Sigurno se nećete razvesti zbog para, ali svađe vezane za trošenje pokreću celu lavinu drugih stvari. Ko koliko zarađuje, koliko vremena provodi u poslu, čije je zanimanje zahtevnije, trošenje na “gluposti” i najopasnije od svega, ko koga izdržava. Zato je najbolje izdefinisati budžet i biti potpuno iskren o trošenju. Na taj način porodica ide u istom smeru, i svi su pošteđeni i laži i iluzija.

3. Zakopajte prošlost

Zakopajte prošlost i priču o bivšim partnerima i još važnije ljubomoru koja je zaista krajnje besmislena.Zakopavajte usput ružne stvari i svađe koje su se desile između vas. Prerastite sujetu i oprostite, naravno onoliko koliko vam je prihvatljivo. Nemojte da se osvrćete na svaku ružnu reč izrečenu pre dve godine ili dva meseca..Gledajte uvek zajedno napred, razrešavajte stvari u hodu, ukoliko nešto ostaje neispričano-zapišite, biće vam lakše da nastavite dalje.

4. Brak i pitanje krivice

Nemojte za sve da krivite svog partnera, pogotovo izbegavajte da ga okrivite za svoje stanje duha. Uslov je da naravno ne postoji elementarno ugrozavanje ličnosti poput nasilja ili psihičkog maltretiranja. U slobodnom svetu toliko je stvari koje mogu da vas učine srećnom, ne očekujte od bilo koga da to uradi osim vas. Ukoliko vi izgradite sebi svet kakav želite partner će vam biti samo draži. Pokušavajte da kritiku uputite bez osude.

5. Komunicirajte otvoreno

Vaš partner bi trebao da je vaš najbolji drug, i da možete da mu kažete bilo šta. Ako vam se nešto ne dopada ili se ne osećate dobro u svom životu, ispričajte to svom partneru i potražite zajedno eventualna rešenja. Brak podrazumeva koja da u bilo kojoj sferi vašeg odnosa, morate da budete otvoreni, jer bez obzira na to koliko da ste proveli vremena zajedno i koliko ste bliski, partner nije u stanju da vam čita misli.

Psiholozi tvrde da bi trebalo da tretiramo partnera onako kako i sami želimo da budemo tretirani. Za to je potrebno puno vremena, priče, truda, rada i emotivna zrelost kod oba partnera.