Search for content, post, videos

Dostojevski – Teško onom ko uvredi dete

Dostojevski

Pored vrhunskih dela koje je Dostojevski dao svetskoj književnosti, ovaj majstor pera je ostao upamćen i po sjajnoj zapovesti namenjenoj svim ljudima. Umesto svih modernih udžbenika o vaspitanju, ovih nekoliko rečenica traje već 150 godina. I nisu ni malo izgubile na aktuelnosti. Čak su toliko vanvremenske da se postavlja pitanje da li je posle ovoga postojala potreba za bilo kojim udžbenikom za vaspitanje.

Dostojevski

tesko onom ko uvredi dete

Teško onom ko uvredi dete

Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: “Da li treba silom pobeđivati ili smirenom ljubavlju?”

Svagda odlučuj ovako: “Pobediću smirenom ljubavlju.” Odlučiš li se tako jedared za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka, nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.

Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom. I možda nisi ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao. Sigurno je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti. A sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.

Volite čoveka

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih. Volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sva stvorenja Božija i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božiji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božiju spoznati u stvarima.

A shvatiš li je jedared, ti ćeš je posle neumorno početi prepoznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju.

Decu volite naročito

Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila. Ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete…

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božijoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom. Na njoj trag svoj gnojivi ostavljaš – i to, avaj, skoro svako, svako od nas!

Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila, ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete…