Search for content, post, videos

Nega usana tokom jesenjih i zimskih dana

nega usana je vazna
nega usana je vazna

nega usana je vazna

Nega usana je nešto čemu treba posvetiti više pažnje tokom vetrovitog i hladnog perioda godine. Suv vazduh u prostorijama i visoka vlažnost vazduha na otvorenom dovode do toga da su usne izložene agresivnim vremenskim uticajima. Vrlo lako postaju suve i počinju da pucaju. Često oblizivanje i vlaženje samo pljuvačkom pogoršava stvar. Da biste izbegli ovakve estetski neprivlačne i pomalo bolne momente, pripremite svoje usne za predstojeće hladne dane.

Prirodni piling

Pre nanošenja bilo kog sredstva na kožu, potrebno je pripremiti je. I na usnama postoji odumrli sloj ćelija koje je potrebno ukloniti da bi efekat hranjenja i hidratacije bio što uspešniji. Za ovaj piling vam je potrebno hladno ceđeno ulje (maslinovo, bademovo, kokosovo ili neko drugo), 1 kašičica kristal šećera i 1 kašičica meda. Kada pomešate sve sastojke, pasta koju dobijete treba da bude mekane koezistencije. To je razlog što količina ulja nije određena, jer zavisi koje gustine je med. Piling nanesite na usne i ostavite da deluje minut do dva. Zatim isperite, blago trljajući.

Maska

Ima istu svrhu kao i maska za lice. Pojačana hidratacija, pored redovne nege. Med je odličan u ove svrhe. Osim toga što je potpuno prirodan i netoksičan, veoma je ukusan. Ovo je verovatno jedina maska koju posle nanošenja možete jednostavno – pojesti. Jedino se potrudite da stoji na usnama barem 5 minuta.

Nega usana

Ovo je verovatno jedini korak koji većina ljudi čini. Ali njegova delotvornost nije potpuna ukoliko usne nisu pripremljene. Na tržištu postoji bezmalo gomila proizvoda koja svoju prodajnu ekspanziju doživi tokom zimskih meseci. Većina njih je dobro izreklamirana pa vas mami da ih kupite bez bilo kakve realne garancije uspeha. U nekima od njih se čak nalaze sastojci koji doprinose isušivanju usana kao što su cimet, mentol ili kamfor. Takođe treba izbegavati kreme za lice i telo u nezi usana, jer su one napravljene namenski za lice ili telo, a ne za usne. Pokušajte da pronađete stik na bazi kakao butera, pčelinjeg voska, kokosovog i suncokretovog ulja, shea butter-a. Male manufakture organske kozmetike prave ovakve proizvode i možete ih pronaći na internentu. Njihovi proizvodi su potpuno prirodni i ne sadrže konzervanse. Cene su im takođe mnogo niže od cena komercijalnih stikova i ne prelaze brojku od 200 dinara.

Zaštita usana

Vazelin je naftni derivat i izbegava se u prirodnoj kozmetici. On nema ulogu hranjenja nego zaštite. Ne upija se u kožu već stoji zalepljen za nju i ne dozvoljava vetru, kiši i snegu da dopru do kože vaših usana. Zato se preporučuje ukoliko znate da ćete duži vremenski period boraviti napolju. Obavezno ispod vazelina nanesite i balzam za usne, kao primarnu zaštitu.