Search for content, post, videos

Ginger cookies – najjednostavniji recept za praznične keksiće

ginger cookies
ginger cookies

ginger cookies

Ginger cookies ili nadaleko čiveni i poznati praznični keksi sa đumbirom već dugo žive svoju svetsku slavu. Istorija ginger cookis-a je veoma duga. Obzirom da đumbir potiče iz Azije, pretpostavke je da je u Evropi u XI veku doživeo ekspanziju, kada su se krstaši vraćali sa svojih pohoda po Bliskom istoku. Hleb sa đumbirom je bio omiljena poslastica srednjevekovnih vašara. Na viteškim sajmovima dame su svojim favoritima poklanjale komade hleba sa đumbirom za sreću.

Do 1598. godine ginger cookies su već bili toliko popularni u Evropi da su zaslužili pojavljivanje i u Šekspirovoj drami. U Nemačkoj, ginger cookies nazivaju Lebkushen. Pretpostavlja se da su oni izmislili crtanje po ovim kolačićima, što ih pored ukusa, čini još više neodoljivim. U Americi se ginger cookies spremaju skoro 200 godina. Čak je i majka Džordža Vašingtona dobila kredit za recept – u oblicima koji su se kretali od minijaturnih kraljeva (pre nezavisnosti) do orla (posle njenog sticanja).

Ipak, najpopularniji oblik po kom je ovaj kolačić postao poznat jeste čovečuljak. Danas se pravi u mnogo različitih oblika, a recept koji vam donosimo je originalni nemački recept iz pekare koja ga pravi od davne 1769. godine.

Ginger cookies

– 475 gr brašna;

– dve kašičice (10 gr) đumbira u prahu;

– kesica cimeta;

– kašičica (5 gr) mlevenog karanfilića;

– jedna kašičica (pola kesice) praška za pecivo;

– pola kašičice soli;

– narendana korica pomorandže;

– 130 gr neslanog maslaca;

– 170 gr meda;

– 200 gr šećera;

– jedno jaje.

U jednoj činiji pomešati sve suve sastojke (brašno, šećer, cimet, karanfilić, prašak za pecivo, đumbir) dok u drugoj pomešajte mokre (jaje, maslac, med, korica pomorandže). Zatim spojite suve i mokre sastojke dodajući suve u mokre, malo po malo. Kad umesite testo, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru, najbolje da prenoći. Ako pak ne možete toliko da čekate, najbolje bi bilo da se testo odmara minimum tri sata. Na podlozi posutoj brašnom razvaljajte testo debljine 0,5 cm. Modlom vadite oblike i ređajte ih u pleh prekriven pek-papirom. Kolačići se peku na 175 C, 7 do 8 minuta.

Glazura

Glazura kojom ćete ukrasiti kolačiće se pravi od 250 gr prosejanog šećera u prahu, vrele vode i soka od jednog limuna. U šećer prvo dodajte sok limuna i zatim postepeno dosipajte vodu (kašiku po kašiku) dok ne dobijete gustu i glatku glazuru. Na ovu količinu šećera je dovoljno dodati od 4 do 8 kašika vrele vode (u zavisnosti od količine limunovog soka). Ako želite glazuru u boji, dodajte boju za kolače. Prijatno.