Search for content, post, videos

Da li su muškarci zaista bolji kuvari od žena?

muskarci bolji kuvari- da ili ne
muskarci su bolji kuvari

muskarci bolji kuvari – da ili ne

Kuvari u većini restorana su muškarci. U većini domova su to žene. U čemu je razlika između kuvarskog umeća ova dva pola?

Oko 19.000 restorana u svetu ima Mišelinove zvezdice. U više od 17.000 njih glavni kuvar ili chef je muškarac. Da li se tu radi o superiornoj, muškoj, gastronomskoj populaciji koja nam je neuhvatljiva? Ili je to samo kliše da muškarci bolje kuvaju?

Tek, nauka nema nikakve podatke o različitim receptorima za ukus kod muškaraca i kod žena. Ne postoje čak ni istraživanja, a kamoli podatak da je muški nos osetljiviji od ženskog. Pa u čemu je onda kvaka, evo da pogledamo:

Odgovor smo potražili kod, naravno, poznavaoca materije – gospodina chef-a. I evo šta nam je on odgovorio:

1.Eksperimentisanje

Muškarci su, za razliku od žena, spremniji da prihvate rizik. Evolutivni razvoj im je omogućio ubrzano lučenje adrenalina. Kroz istoriju su muškarci morali mnogo više da rizikuju ne bi li uhvatili plen za svoju porodicu. To je iziskivalo pokušavanje raznih tehnika lova. Otuda i eksperimentisanje koje se prenosi među šerpe i lonce.

2.Izazov

Obzirom na povećanu količinu testosterona u odnosu na žene, oni po prirodi više vole izazov, koji sa sobom nosi dokazivanje. Tako je kada osvajaju suprotni pol, kada se bore za bolje radno mesto, muškarci bi uvek da idu napred. Jer, iz muškog ugla gledanja – izazov uvek kao nagradu donosi zadovoljstvo. Ukoliko se to prenese u kuhinju paleta ukusa se lako razvija.

3.Kuvanje kao umetnost

Žene su taktilnija i manuelnija bića, spretnije su u stvarima koje se obavljaju rukama. Mnogo su preciznije i temeljnije kad su sitnice u pitanju. Kada se muškarac prihvati savladavanja te prepreke u stanju je da to radi do savršenstva. I na kraju je potpuno nevažno što iza njega ostane brdo sudova u kuhinji. Ni Pikasov atelje sigurno nije ličio na apoteku.

4.Retko kuvaju

Ovaj kliše je već potvrđen. Obzirom da veoma retko ili gotovo nikada nemaju obavezu da spremaju obroke za svoju porodicu, muškarci su rasterećeniji kada je kuvanje u pitanju. Onog momenta kada navuku kecelju žurka u ustima može da počne. Prilaze tome kao što žena prilazi frizerskom salonu. “Ovo je mojih pola sata i uživaću maksimalno.”

5.Nagrada

Posle uloženog rada, vremena i kreativnosti u disciplinu zvanu kuvanje, muškarci očekuju salve pohvala! Za trud, ukus, slobodno poslepodne koje su vam obezbedili. Nemojte biti tvrda srca nego im uputite reči pohvale. Jer, obzirom na činjenicu da ne kuvaju toliko često ono što spreme – uvek je jestivo. Začuđujuće, ali istinito!