Search for content, post, videos

Cigarete sa oznakom light nemaju nikakve benefite za konzumere

lajt
light

cigarete

Pitanje je više ukusa kod cigareta, nego nekog očekivanja boljitka usled “boljeg” izbora cigareta. U poslednjoj deceniji (ili nešto duže) gotovo svaki brend cigareta ima svoju light verziju. Njihova marketinška kampanja, naime, ipak je obećavala manje zdravstvene probleme usled konzumiranja ovog tipa cigareta.

Urađena je studija u državi Ohajo, na institutu za onkologiju, u kojoj su istraživači  povezivali  rak pluća i konzumiranje “lajt” cigareta.

Studija je dokazala da postoji korelacija između porasta broja pušača light cigareta i jedne vrste raka koja se razvija duboko u plućima. Adenokarcinom je postao najčešći oblik raka pluća, i naučnici iz Ohaja smatraju da je to upravo zbog povećanog konzumiranja light cigareta.

Problem je ustvari baš u tom ventilacionom filteru koje imaju light cigarete. Danas gotovo sve cigarete koriste taj isti ili sličan filter.

light

filteri

Upravo studija koja je rađena u Ohaju dolazi do zaključka da su rupe u ventilacionim filterima zapravo uzrok povećanja broja adenokarcinoma.

Američka asocijacija-” Food and Drug Administration (FDA)” je  predložila regulativu, koja je i usvojena 2009. godine od strane američkog kongresa o natpisima na cigaretama. Ovom regulativom je zabranjeno da se koriste nazivi cigareta “Light” ili “Low tar” (manja količina katrana). Naučnici koji su obavili studiju u Ohaju, smatraju da sledeći korak mora da bude regulisanje filtera. Tačnije, rupa na filteru koje bi bile manje kancerogene za pušače. Naučnici i dalje rade na tome. Možda ćemo jednog dana imati i zdrave cigarete. Najverovatnije ipak NE.