Search for content, post, videos

Ovo su neke od najneverovatnijih građevina starog sveta

Da živimo na planeti o kojoj manje znamo činjenica nego tajni, dokaz su upravo tvorevine nekih drevnih civilizacija. Prosto je neverovatno kako su neka od zdranja starog sveta, izvedena u građevisnkom i arhitektonskom smilu, tako da često naučnici dovode u pitanje napredak tehnologije.

Kaliasa hram

Impozantni hram napravljen iz jednog komada stene. Nalazi se u Indiji u oblasti Elora. Sagrađen je u osmom veku p.n.e. Karakteristike hrama su fascinantne i prosto je nadrealno na koji način je sve to izvedeno. Hram sadrži kompletan trg, koji ima i most, kao mali nadvožnjak. Za ljude današnjice neizvodljivo za isvesti. Ovo je najveći objekat napravljen iz jednog komada kamena, a u Indiji postoje još sedam takvih.

gradjevine starog sveta

gradjevine starog sveta

Saksaywaman citadela

Na severu Perua impozantna zaostavština kraljevstva Kilike. Nastala je procenjuje se u desetom veku. Inke su ovo utvrđenje u trinaestom veku osvojile i dopunile praktično neprobojnom ogradom. Ono što ovo zdanje čini neverovatnim je preciznost sečenja i slaganja kamena. Do danas su nepoznate alatke kojima je to rađeno, a kroz “razmak” između kamenja nemoguće je gurnuti čak ni iglu. Kilike i Inke nisu koristile malter, nisu poznavale točak, pa je misterija na koji način su slagali te kamene gromade jednu na drugu.

gradjevine starog sveta

gradjevine starog sveta

Stonehenge

Lociran u Engleskoj i smatra se spomenikom i obeležjem mrtvih. Datira od 3000 p.n.e a postoje neki arheolozi koji tvrde da je čak iz doba Mezeolita (8000 p.n.e). Takođe za nepoverovati način na koji su transportovali tadašnji građevinari ove gigantske kamene stubove, obzirom na “tehnologiju” tog vremena. Stonehenge se smatra engleskim kulturnim nasleđem i kao takav je u vlasništvu kraljevske porodice.

gradjevine starog sveta

gradjevine starog sveta

Petra

Grad isklesan od kamena u pustinji u Jordanu. Napravljena je 312. godine p.n.e. od strane Nabataena preislamskih Arapa. Nomadskim Arapima tada služila je kao trgovački centar. Osim što je čuvena po tome da je isklesana u kamenu, takođe se smatra infrastrukturnim čudom zbog sistema za prikupljanje vode. Petra znači kamen – stena, a nazivali su je i Ružin Grad, zbog specifične boje kamena od kog je napravljena.

gradjevine starog sveta

gradjevine starog sveta

Maču Pikču

Maču Pikču je sagrađen na 2500 metara nadmorske visine, u blizini Svete doline u državi Peru. Nasleđe Inka. Gradić je nastao u XV veku, i napušten ubrzo nakon toga zbog španske invazije. Kao takav bio je nepoznat zapadnom svetu sve do 1911. godine. Infrastruktura ovog grada je dovedena do savršenstva. od snabdevanja vodom do bazena soli. Najveća misterija je sam nestanak naroda sa tog tla. Neki istoričari i arheolozi tvrde da je toliko neprirodan bio, da je moguće da su prosto nestali u jednom trenutku. Jedni objašnjavaju nagli nestanak zbog malih boginja koje su doneli Španci, dok ima onih koji veruju da su se samo otinuli nazad na “svoju planetu”.

gradjevine starog sveta

gradjevine starog sveta